PREVIOUS YEAR ENGLISH PEDAGOGY QUESTIONS (FREE PDF)

GW1. What are the characteristics of Continuous and Comprehensive Evaluation?

(a) It increases the workload on students by taking multiple tests.

(b) It replaces marks with grades.

(c) It evaluates every aspect of the student.

(d) It helps in reducing examination phobia.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (b) and (d)

(3) (a), (b) and (c)

(4) (b), (c) and (d)

  1. Which of the following attributes denote great strengths of a teacher?

(a) Full-time active involvement in the institutional management

(b) Setting examples

(c) Willingness to put assumptions to the test

(d) Acknowledging mistakes

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b) and (d)

(2) (b), (c) and (d)

(3) (a), (c) and (d)

(4) (a), (b), (c) and (d)

  1. Which one of the following statements is correct in the context of multiple – choice type questions?

(1) They are more objective than true-false type questions.

(2) They are less objective than essay type questions.

(3) They are more subjective than short-answer type questions.

(4) They are more subjective than true-false type questions.

  1. What are required for good teaching?

(a) Diagnosis

(b) Remedy

(c) Direction

(d) Feedback

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a) and (b)

(3) (b), (c) and (d)

(4) (c) and (d)

  1. 5. Identify the important element a teacher has to take cognizance of while addressing students in a classroom.

(1) Avoidance of proximity

(2) Voice modulation

(3) Repetitive pause

(4) Fixed posture

  1. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom.

(1) Use of peer command

(2) Making aggressive statements

(3) Adoption of well-established posture

(4) Being authoritarian

  1. Which set of learner characteristics may be considered helpful in designing effective teaching-learning systems? Select the correct alternative from the codes given below:

(i) Prior experience of learners in respect of the subject.

(ii) Interpersonal relationships of learner’s family friends.

(iii) Ability of the learners in respect of the subject.

(iv) Student’s language background.

(v) Interest of students in following the prescribed dress code.

(vi) Motivational-orientation of the students.

Codes:

(1) (i), (ii), (iii) and (iv)

(2) (i), (iii), (iv) and (vi)

(3) (ii), (iii), (iv) and (v)

(4) (iii), (iv), (v) and (vi)

Answer:

  1. 8. Select the alternative which consists of positive factors contributing to effectiveness of teaching:

List of factors:

(a) Teacher’s knowledge of the subject.

(b) Teacher’s socio-economic background.

(c) Communication skill of the teacher.

(d) Teacher’s ability to please the students.

(e) Teacher’s personal contact with students.

(f) Teacher’s competence in managing and monitoring the classroom transactions

2Codes:

(1) (b), (c) and (d)

(2) (c), (d) and (f)

(3) (b), (d) and (e)

(4) (a), (c) and (f)

Answer:

  1. 9. Which of the following set of statements represents acceptable propositions in respect of teaching-learning relationships? Choose the correct code to indicate your answer.

 

(i) When students fail in a test, it is the teacher who fails.

(ii) Every teaching must aim at ensuring learning.

(iii) Real learning implies rote learning.

(iv) There can be no learning without teaching.

(v) A teacher teaches but learns also.

Codes:

(1) (ii), (iii), (iv) and (v)

(2) (i), (ii)  and (v)

(3) (iii), (iv), (v) and (vi)

(4) (i), (ii), (v) and (vi)

Answer: 

 

  1. Effectiveness of teaching has to be judged in terms of

(1) Course coverage

(2) Students’ interest

(3) Learning outcomes of students

(4) Use of teaching aids in the classroom

  1. In which teaching method learner’s participation is made optimal and proactive?

(1) Discussion method

(2) Buzz session method

(3) Brainstorming session method

(4) Project method

  1. One of the most powerful factors affecting teaching effectiveness is related to the

(1) Social system of the country

(2) Economic status of the society

(3) Prevailing political system

(4) Educational system

  1. The aim of mechanical drills is to

 

(1) improve the fluency of learners.

(2) improve the accuracy of learners.

(3) strengthen the role learning capacity of learners.

(4) encourage creative use of language among learners.

  1. Error correction connection doesn’t require

1 to attend to error in a resistive way 

  1. to embarrass the learner through correction

3  to develop  a task where in student can use language frames 

4 to provide a good model of an expanded grammatical  utterance.

  1. Remedial teaching is a part of
  2. formative assessment 

2.summative assessment

  1. class test 

4.all of this

1.D

2.B

3.A

4.A

5.B

6.C

7.B

8.D

9.B

10.C

11.D

12.D

13.B

14.B

15.D

pdf link

 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page