SCIENCE ALL PREVIOUS YEAR QUESTION – for all TET exams

1. Below are the names of some animals.
(i) Cow
(ii) Sheep
(iii) Horse
(iv) Ox
Which of the above are the sources of milk for human beings?
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Solution
The answer is option (b).
Cow and sheep are the sources of milk for human beings. Milk can be consumed as such and products like butter, cream, cheese and curd are also obtained from milk.

1.नीचे कुछ जानवरों के नाम दिए गए हैं।
(i) गाय
(ii) भेड़
(iii) घोड़ा
(iv) बैल
उपरोक्त में से कौन सा मनुष्य के लिए दूध के स्रोत हैं?
(a) (i) और (iii)
(b) (i) और (ii)
(c) (ii) और (iii)
(घ) (iii) और (iv)
answer-
उत्तर विकल्प (b) है।
गाय और भेड़ मनुष्य के लिए दूध के स्रोत हैं। दूध का सेवन इस तरह किया जा सकता है और दूध से मक्खन, क्रीम, पनीर और दही जैसे उत्पाद भी प्राप्त होते हैं।

2.Given below is a list of edible plants.
(i) Banana
(ii) Pumpkin
(iii) Lady’s finger
(iv) Brinjal
Which pair of plants has two or more edible parts?
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Solution
The answer is option (a).
Banana and pumpkin plant has two or more edible parts.
In banana, the fruits, flowers and stem are edible. While in pumpkin, the flowers, fruits and leaves are eaten by people. Brinjal and lady’s finger only have their fruit as the edible part.
2.नीचे दिए गए खाद्य पौधों की एक सूची है।
(i) केला
(ii) कद्दू
(iii) भिंडी
(iv) बैंगन
पौधों की किस जोड़ी में दो या अधिक खाद्य भाग होते हैं?
(a) (i) और (ii)
(ख) (ii) और (iii)
(c) (iii) और (iv)
(घ) (i) और (iv)
answer-
उत्तर विकल्प (a) है।
केले और कद्दू के पौधे में दो या दो से अधिक खाद्य भाग होते हैं।
केले में, फल, फूल और तना खाने योग्य होते हैं। जबकि कद्दू में फूल, फल और पत्ते लोगों द्वारा खाए जाते हैं। बैंगन और भिंडी में केवल उनके फल खाद्य भाग के रूप में होते हैं।

3. The part of a banana plant not used as food is
(a) flower
(b) fruit
(c) stem
(d) root
Solution
The answer is option (d).
All parts of the banana plant – fruits, flowers and stems are used as food. Roots are the only inedible part of a banana plant
केले के पौधे का वह हिस्सा है जो भोजन के रूप में उपयोग नहीं किया जाता है?

(क) फूल
(ब) फल
(ग) स्टेम
(घ) जड़
answer-
उत्तर विकल्प (d) है।
केले के पौधे के सभी भाग – फल, फूल और तने भोजन के रूप में उपयोग किए जाते हैं। जड़ें केले के पौधे का एकमात्र अखाद्य हिस्सा हैं।

4. Read each set of terms and identify the odd set.
(a) Cow, milk, butter
(b) Hen, meat , egg
(c) Goat, milk, meat
(d) Plant, vegetable, butter, milk
Solution
The answer is option (d).
In each set, the products or items with its edible sources are given.
The odd set is (d) because butter and milk are not obtained from plants. Whereas milk and butter are obtained from cow, meat and egg from a hen, milk and meat from a goat.प्रश्न

 

4. शब्दों के प्रत्येक सेट को पढ़ें और विषम सेट की पहचान करें।
(क) गाय, दूध, मक्खन
(ख) मुर्गी, मांस, अंडा
(c) बकरी, दूध, मांस
(घ) पौधे, सब्जी, मक्खन, दूध
answer-
उत्तर विकल्प (d) है।
प्रत्येक सेट में, इसके खाद्य स्रोतों के साथ उत्पाद या आइटम दिए गए हैं।
विषम सेट (डी) है क्योंकि मक्खन और दूध पौधों से प्राप्त नहीं होते हैं। जबकि गाय से दूध और मक्खन, मुर्गी से मांस और अंडा, बकरी से दूध और मांस प्राप्त होता है।

5. Boojho was having difficulty in seeing things in dim light. The doctor tested his eyesight and prescribed a particular vitamin supplement. He also advised him to include a few food items in his diet.

(a) Which deficiency disease is he suffering from?
(b) Which food component may be lacking in his diet?
(c) Suggest some food items that he should include in his diet. (Any four)
Solution
(a) Boojho is suffering from night blindness.
(b) The food component which may be lacking in his diet is vitamin A.
(c) The food items that he should include in his diet to overcome the deficiency of vitamin A are green vegetables, carrot, papaya, milk, mango and fish liver oil.

बूझो को मद्धिम रोशनी में चीजों को देखने में दिक्कत हो रही थी। डॉक्टर ने उनकी दृष्टि का परीक्षण किया और एक विशेष विटामिन पूरक निर्धारित किया। उन्होंने उन्हें अपने आहार में कुछ खाद्य पदार्थों को शामिल करने की भी सलाह दी।
(क) वह किस कमी से ग्रस्त रोग से पीड़ित है?
(ख) उसके आहार में किस खाद्य घटक की कमी हो सकती है?
(ग) कुछ खाद्य पदार्थों का सुझाव दें जिन्हें उसे अपने आहार में शामिल करना चाहिए। (कोई चार)
answer-
(क) बूझो रतौंधी से पीड़ित है।
(ख) उनके आहार में जिस खाद्य घटक की कमी हो सकती है वह विटामिन ए है।
(ग) विटामिन ए की कमी को दूर करने के लिए उसे अपने आहार में हरी सब्जियां, गाजर, पपीता, दूध, आम और फिश लिवर ऑयल शामिल करना चाहिए।Question

6. Which one of the following food items does not provide dietary fibre?
(a) Whole grains
(b) Whole pulses
(c) Fruits and vegetables
(d) Milk
Solution
The answer is option (d).
Milk does not provide dietary fibre. It is an excellent source of vitamins, proteins and minerals particularly calcium. The other three, i.e. whole grains, whole pulses, fresh fruits and vegetables are the main source of roughage or dietary fibres. Roughage helps our body to get rid of undigested foodप्रश्न 1
निम्नलिखित में से कौन सा खाद्य पदार्थ आहार फाइबर प्रदान नहीं करता है?
(क) साबुत अनाज
(ब) साबुत दालें
(ग) फल और सब्जियां
(घ) दूध
answer-
उत्तर विकल्प (d) है।
दूध आहार फाइबर प्रदान नहीं करता है। यह विटामिन, प्रोटीन और खनिजों विशेष रूप से कैल्शियम का एक उत्कृष्ट स्रोत है। अन्य तीन, यानी साबुत अनाज, साबुत दालें, ताजे फल और सब्जियां खुरदरी या आहार फाइबर का मुख्य स्रोत हैं। खुरदरापन हमारे शरीर को बिना पचे हुए भोजन से छुटकारा पाने में मदद करता है।

7. Which one of the following sources of protein is different from others?
(a) Peas
(b) Gram
(c) Soyabeans
(d) Cottage cheese
Solution
The answer is option (d).
Among the given sources of protein, cottage cheese is different from the other sources of protein because it is an animal protein. Peas, gram and soyabeans are proteins obtained from plants.
प्रोटीन का निम्नलिखित में से कौन सा स्रोत दूसरों से अलग है?
(क) मटर
(ख) ग्राम
(ग) सोयाबीन
(घ) पनीर
answer-
उत्तर विकल्प (d) है।
प्रोटीन के दिए गए स्रोतों में, कॉटेज पनीर प्रोटीन के अन्य स्रोतों से अलग है क्योंकि यह एक पशु प्रोटीन है। मटर, चना और सोयाबीन पौधों से प्राप्त प्रोटीन हैं।

8. Which of the following nutrients is not present in milk?
(a) Protein
(b) Vitamin C
(c) Calcium
(d) Vitamin D
Solution
The answer is option (b).
Milk is rich in protein, vitamin D and calcium. Vitamin C is not present in milk. It is present in citrus fruits, such as oranges and green vegetables.प्रश्न
8. निम्नलिखित में से कौन सा पोषक तत्व दूध में मौजूद नहीं है?
(क) प्रोटीन
(ख) विटामिन सी
(ग) कैल्शियम
(घ) विटामिन डी
answer-
उत्तर विकल्प (b) है।
दूध प्रोटीन, विटामिन डी और कैल्शियम से भरपूर होता है। दूध में विटामिन सी मौजूद नहीं होता है। यह खट्टे फलों, जैसे संतरे और हरी सब्जियों में मौजूद है।

9. Read the food items given below.

(i) Wheat
(ii) Ghee
(iii) Iodised salt
(iv) Spinach
Which of the above food items are “energy giving foods”?
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (ii)
(d) (iii) and (iv)
Solution
The answer is option (c).
Wheat is rich in carbohydrates and ghee is rich in fats. Both of them provide energy to the body. Whereas iodised salt and spinach are good sources of iodine and iron respectively.

नीचे दिए गए खाद्य पदार्थों को पढ़ें।
(i) गेहूं
(ii) घी
(iii) आयोडीन युक्त नमक
(iv) पालक
उपरोक्त खाद्य पदार्थों में से कौन सा “ऊर्जा देने वाले खाद्य पदार्थ” हैं?
(a) (i) और (iv)
(b) (ii) और (iv)
(c) (i) और (ii)
(घ) (iii) और (iv)
answer-
उत्तर विकल्प (c) है।
गेहूं कार्बोहाइड्रेट में समृद्ध है और घी वसा में समृद्ध है। ये दोनों शरीर को ऊर्जा प्रदान करते हैं। जबकि आयोडीन युक्त नमक और पालक क्रमशः आयोडीन और आयरन के अच्छे स्रोत हैं।

10. Read the following statements about diseases.(i) They are caused by germs.

(ii) They are caused due to the lack of nutrients in our diet.
(iii) They can be passed on to another person through contact.
(iv) They can be prevented by taking a balanced diet.
Which pair of statements best describes a deficiency disease?
(a) (i) and (ii) .
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iii)
Solution
The answer is option (c).
Deficiency disease is a disease which arises due to the lack of nutrients in our diet over a long period of time, e.g. scurvy, rickets, beriberi, anaemia and goitre.
To prevent these diseases, it is essential to have a balanced diet. It is a diet, which contains adequate amounts of all the nutrients as well as sufficient quantity of water and roughage.Read the following statements about diseases.
(i) They are caused by germs.
(ii) They are caused due to the lack of nutrients in our diet.
(iii) They can be passed on to another person through contact.
(iv) They can be prevented by taking a balanced diet.
Which pair of statements best describes a deficiency disease?
(a) (i) and (ii) .
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iii)
Solution
The answer is option (c).
Deficiency disease is a disease which arises due to the lack of nutrients in our diet over a long period of time, e.g. scurvy, rickets, beriberi, anaemia and goitre.
To prevent these diseases, it is essential to have a balanced diet. It is a diet, which contains adequate amounts of all the nutrients as well as sufficient quantity of water and roughage.

रोगों के बारे में निम्नलिखित कथनों को पढ़िए।
(i) वे कीटाणुओं के कारण होते हैं।
(ii) वे हमारे आहार में पोषक तत्वों की कमी के कारण होते हैं।
(iii) उन्हें संपर्क के माध्यम से किसी अन्य व्यक्ति को पारित किया जा सकता है।
(iv) संतुलित आहार लेकर इन्हें रोका जा सकता है।
कथनों की कौन सी जोड़ी एक कमी की बीमारी का सबसे अच्छा वर्णन करती है?
(a) (i) और (ii)
(ख) (ii) और (iii)
(c) (ii) और (iv)
(घ) (i) और (iii)
answer-
उत्तर विकल्प (c) है।
कमी की बीमारी एक ऐसी बीमारी है जो लंबे समय तक हमारे आहार में पोषक तत्वों की कमी के कारण उत्पन्न होती है, जैसे स्कर्वी, रिकेट्स, बेरीबेरी, एनीमिया और घेंघा।
इन बीमारियों से बचाव के लिए संतुलित आहार लेना जरूरी है। यह एक ऐसा आहार है, जिसमें सभी पोषक तत्वों की पर्याप्त मात्रा के साथ-साथ पर्याप्त मात्रा में पानी और रफेज भी होते हैं।

11. Given below are the steps to test the presence of proteins in a food item.
(i) Take a small quantity of the food item in a test tube, add 10 drops of water to it and shake it.
(ii) Make a paste or powder of food to be tested.
(iii) Add 10 drops of caustic soda solution to the test tube and shake well.
(iv) Add 2 drops of copper sulphate solution to it.
Which of the following is the correct sequence of steps?
(a) i, ii, iv, iii
(b) ii, i, iv, iii
(c) ii, i, iii, iv
(d) iv, ii, i, iii

नीचे दिए गए खाद्य पदार्थ में प्रोटीन की उपस्थिति का परीक्षण करने के चरण हैं।
(i) एक टेस्ट ट्यूब में खाद्य पदार्थ की थोड़ी मात्रा लें, उसमें पानी की 10 बूंदें डालें और इसे हिलाएं।
(ii) परीक्षण किए जाने वाले भोजन का पेस्ट या पाउडर बनाएं।
(iii) टेस्ट ट्यूब में कास्टिक सोडा answer- की 10 बूंदें डालें और अच्छी तरह हिलाएं।
(iv) इसमें कॉपर सल्फेट के answer- की 2 बूंदें मिलाएं।
निम्नलिखित में से चरणों का सही अनुक्रम क्या है?
(a) I, II, IV, III
(b) ii, i, iv, iii
(c) ii, i, iii, iv
(d) iv, ii, i, iii
answer-
इसका उत्तर है (ख)।

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page